Jak wyposażyć pizzerię?

Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie lubi pizzy. Dlatego wciąż powstają nowe pizzerie, które nie narzekają na brak klientów. Dobra pizza to jednak nie tylko umiejętności kucharza i składniki. Równie ważne jest także to na jakich sprzęcie jest produkowana.

Pierwsze co przychodzi na myśl w kontekście sprzętu gastronomicznego w pizzerii to oczywiście piec. Można wyróżnić trzy rodzaje pieca, jakie są wykorzystywane do wypiekania pizzy. Jest to piec elektryczny, piec gazowy oraz oczywiście piec opalany drewnem. Najczęściej można spotkać piece elektryczne lub gazowe. Wynika to z tego, że są one po prostu tańsze. Jednak trend ten zaczyna się zmieniać. Coraz większa liczba właścicieli pizzerii stawia przede wszystkim na jakość. Dlatego inwestują w piece opalane drewnem. Pizza wypiekana w takim piecu ma najlepszy smak i aromat. A jak wiadomo gastronomia najlepiej lubi jakość.

To jaki zostanie zakupiony piec uzależnione jest także od wielkości lokalu. Wielkość pieca i ilość komór do pieczenia ma oczywiście bezpośredni wpływ na czas pieczenia, a tym samym na czas obsługi klientów. Jeśli zatem oprócz serwowania pizzy w lokalu chcemy sprzedawać ją także na wynos, najlepszym rozwiązaniem będzie duży piec przemysłowy.

Aby zakupić piec najlepszym rozwiązaniem będzie hurtownia gastronomiczna lub sklep gastronomiczny. Tam zapoznać się można z szeroką ofertą, a co ważne w razie wątpliwości zawsze można liczyć na rękę pracownika sklepu.