Na wynos i to nie tylko w restauracji

Posiłek najlepiej smakuje gdy jest świeży. A w przypadku obiadu najważniejsze do tego jest, aby był ciepły. Jak jednak zapewnić świeżość i odpowiednią temperaturę obiadu jeśli nie ma czasu na gotowanie, a obiad nabywany jest na wynos w restauracji?

Ciepło przez cały czas

Najlepsze efekty zawsze przynosi sięgnięcie po sprawdzone wzorce. W przypadku utrzymywania ciepła przez długi czas niedoścignionym ideałem, godnym naśladowana w innych pomysłach, jest prozaiczny termos do herbaty lub kawy. Metalowy cylindryczny pojemnik, skrywający w sobie szklaną bańkę, a w niej ciepłą ciecz przez lata ulegał stopniowym modyfikacjom. Z czasem szkło zostało wyparte przez inną konstrukcję ścianki, która obecnie spełnia swoją funkcję nie gorzej niż poprzedniczka.

Co to ma do obiadu? Otóż producenci sprzętów kuchennych już dawno stwierdzili, że właściwości jakie pozwalają zachować ciepło herbaty przez wiele godzin można z powodzeniem wykorzystać dla podtrzymania ciepła obiadu. W taki sposób stworzone zostały termosy obiadowe.

Bliski kuzyn zwykłego termosu

Oczywiście zasada działania termosu obiadowego jest identyczna jak jego odpowiednika na gorące napoje, Główną różnicą są wymiary – ten do herbaty jest smukły i wysoki, natomiast obiadowy szerszy i pękaty. W działaniu są jednakże bardzo zbliżone, choć trzeba przyznać, że wersja do gorących napojów wciąż jest o wiele popularniejsza od swojego obiadowego odpowiednika.