Pojemniki gn na wyposażeniu profesjonalnej gastronomii

Prowadzenie gastronomii wymaga nie tylko wirtuozerii w kuchni, ale też logistyki i odpowiedniego zaplecza technicznego, wyposażenie w niezbędne elementy, dzięki którym kuchnia może odpowiednio funkcjonować. Jednym słowem w gastronomii małe rzeczy często robią dużą robotę. Tak jest na przykład z pojemnikami gn. Są one niezbędne w każdej restauracji czy barze, w firmie cateringowe oraz wszędzie tam gdzie się gotuje i przechowuje jedzenie ( na przykład domy weselne).

Czym są pojemniki gn?

Pojemniki gn, czyli inaczej pojemniki gastro norm, to szeroko wykorzystywane w gastronomii kontenery do przechowywania jedzenia, które mają znormalizowane wielkości i kształty, zgodnie z normą EN631, przyjętą przez Europejski Komitet Normalizacyjny. To właśnie dzięki temu bez problemu można dopasować je do różnego rodzaju sprzętów na wyposażeniu gastronomii, takich jak na przykład:
– bemary,
– termosy gastronomiczne,
– piece konwekcyjne i piece konwekcyjno-parowe,
– szafy i lady chłodnicze i mroźnicze.

Do czego służą pojemniki gastro norm?

Zastosowanie pojemników gastro norm jest bardzo wygodne, mogą być one wykorzystane na różny sposób – na przykład można w nich gotować na parze, zapiekać jedzenie, lub po prostu wystawiacie do sprzedaży w barach samoobsługowych. Najczęściej do gastronomii wybierane są pojemniki wykonane ze stali nierdzewnej, jednak oferta jest szersza, można zatem kupić również pojemniki wykonane z innych komponentów ( na przykład z poliwęglanu). Do tego typu pojemników można bez problemu dokupić przykrywkę. Jednym z najważniejszych ich parametrów jest jednak wygoda użytkowania i wszechstronność, a to naprawdę bardzo liczy się w gastronomii. Pojemniki gn ze stali mogła na przykład być wykorzystywane w bardzo szerokim zakresie temperatur ( od – 20 do nawet +300 stopni Celsjusza) – przejdź do produktów ze sklepu Technica. Nadają się do mycia w zmywarkach gastronomicznych, zatem utrzymanie ich w czystości nie stanowi problemu.