Pojemniki na każdą okazję

Gastronomia rządzi się rozmaitymi prawami, zarówno tymi niepisanymi, jak i sformalizowanymi w postaci norm i innych regulacji. Nie każdy wie, że istnieje jedna ogólnoeuropejska norma, określająca rozmiary pojemników gastronomicznych i to w bardzo szczegółowy sposób, bo dane wskazywane są w milimetrach.

Jedna norma, wiele pojemników

Pojemniki gastronomiczne, zwane pojemnikami gn, od słów Gastro Norm, stanowią jednolite, systemowe rozwiązanie dla gastronomii, przewidziane do przechowywania i przewożenia żywności. Co więcej mogą służyć także do podgrzewania, utrzymywania w stanie ciepłym, a nawet pieczenia potraw. Wszystko jednak zależy od tego, z jakiego materiału zostały wykonane.

Zdecydowana większość pojemników gn wytwarzana jest z wysokogatunkowej stalowej blachy nierdzewnej, dzięki czemu są odporne na działanie wszelkich czynników mogących powodować powstawanie korozji i utlenianie się materiału. Na rynku dostępne są również pojemniki wykonywane z tworzyw sztucznych – polipropylenu i poliwęglanu. Ich zastosowanie jest jednak dość ograniczone, bowiem nie mogą być wykorzystywane w wyższych temperaturach, podczas gdy pojemniki stalowe wytrzymują nawet przeszło 300 stopni Celsjusza.

Po co to wszystko?

Celem stworzenia normy, wprowadzającej standardowe pojemniki gn, było ujednolicenie rozwiązania stosowanego w gastronomii, tak aby istniała kompatybilność pomiędzy produktami pochodzącymi od różnych producentów. Znacznie ułatwia to działalność podmiotów gastronomicznych, w szczególności cateringowych, pozwala na łączenie ze sobą różnych zestawów pojemnikowych, a także umożliwia standaryzację rozwiązań stosowanych w piecach konwekcyjnych, w których mogą być wykorzystywane stalowe pojemniki gn.