Szafki, regały i blaty do restauracji

Najważniejszym elementem wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego są urządzenia, zapewniające odpowiednią przestrzeń roboczą, na której odbywa się cały proces produkcyjny, czyli kuchenne blaty. Są to również różnego rodzaju półki, szafki i regały, które służą do przechowywania produktów i drobniejszego sprzętu gastronomicznego.

Blaty i podstawy kuchenne

Wyposażenie gastronomii, jakie stanowią blaty kuchenne, powinno być przede wszystkim trwałe. Na tego rodzaju blatach wykonywana jest ogromna ilość różnorodnych czynności. Niejednokrotnie na blaty rozlewane są różne mniej lub bardziej szkodliwe dla nich substancje, przesuwane są ciężkie przedmioty o obrabiane są warzywa. Blaty powinny być więc odporne na zniszczenie mechaniczne i chemiczne, a także na zabrudzenia. Powinny tez być łatwe do czyszczenia i dezynfekcji. Najlepsze blaty wykonywane są ze stali kwasowej i stali nierdzewnej. Dostawcą blatów wysokiej jakości jest niemiecko-francuska spółka Rational – https://sklep.technica.pl/rational. Istotnym elementem przestrzeni roboczej są również podstawy pod inne urządzenia, takie jak kuchenki i piece.

Szafki i regały

Sprzęt gastronomiczny, który niezbędny jest w każdej kuchni to również służące do przechowywania regały, półki i szafy. Wykonane są one z materiałów ułatwiających zachowanie czystości, a służą do przechowywania wielu używanych w restauracjach produktów, talerzy i drobnego sprzętu i elektro-sprzętu gastronomicznego.